niedziela, 26 lutego 2012

Ciasteczka z waniliowym kremem i borówkami


Od dłuższego czasu do wszystkich swoich wypieków korzystam z tego samego przepisu na ciasto, modyfikując składniki w zależności od tego, co mam pod ręką i jaka jest koncepcja przyszłych słodyczy :) Dzisiejsze ciasteczka nie były wyjątkiem. Podaję więc przepis na bazowe ciasto, z którego (naprawdę) da się zrobić praktycznie wszystko. 

Ciasto:
  • 1 lub 2 jajka
  • 6 łyżek oliwy
  • 5 łyżek ksylitolu (lub brązowego cukru/syropu z agawy, kto co lubi i uważa za zdrowsze)
  • pół szklanki otrębów, pszennych lub owsianych
  • 1/3 łyżeczki sody, gaszonej jabłkowym octem
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (czyli jedna-dwie łyżki)
  • około pół szklanki mleka lub jogurtu
  • razowa pszenna mąka (w przypadku ciasteczek, tyle, żeby zrobiło się zbite i dało się go rozwałkować)
Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto, po czym trzeba go rozwałkować i małą szklaneczką (ja korzystam z tych do tureckiej herbaty) wykroić krążki. Zostawiam w piekarniku na ok.20 minut przy 200 C. Gotowe :)

Krem:
  •  200 ml 4% zagęszczonego mleka bez cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2-3 łyżki zwykłej mąki
  • szczypta kurkumy
Wszystko dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 1 minuty.

Krem nakładamy na gotowe ciastka, dodajemy borówki. Smacznego :)


3 komentarze:

  1. ooo wooow.
    Wyglądają przesmacznie:)niech już zacznie się sezon jagodowo malinowy:D
    Pozdrawiam
    Emilka

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Też czekam z niecierpliwością na świeże jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pysznie wyglądają, aż zaczyna mnie ssac w żołądku :)

    OdpowiedzUsuń